Αιμορραγία από τη μύτη

kyklos

Αιμορραγία από τη μύτη

Η αιμορραγία από τη μύτη (ρινορραγία, επίσταξη) είναι ιδιαίτερα συχνός λόγος προσέλευσης στον Ωτορινολαρυγγολόγο κι αφορά κατα κανόνα (όχι όμως και αποκλειστικά), σε δύο μεγάλες κατηγορίες ασθενών:

kyklos
τα μικρά παιδιά, συνήθως αγόρια ηλικίας μεταξύ 6 και 8 ετών: Oρμονικοί παράγοντες καθιστούν τα επιφανειακά αγγεία του βλεννογόνου ιδιαίτερα ευθρυπτα, ενώ το ξύσιμο ευνοεί την εμφάνιση τραυματισμών στο ρινικό διάφραγμα. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων πρόκειται για μία κατάσταση, που αντιμετωπίζεται ιδιαίτερα εύκολα, ωστόσο σε περιπτώσεις υποτροπιάζουσας ρινορραγίας απαιτείται μια ενδελεχής ωτορινολαρυγγολογική εξέταση με ενδοσκοπικό έλεγχο της ρινικής κοιλότητας, ώστε να αποκλειστούν πολύ πιο σπάνιες αιτίες  που απαιτούν ριζικότερης μορφής θεραπείες (π.x, νεανικό ρινικό αγγειοίνωμα).
Ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας που λαμβάνουν αντιπηκτικά ή αντιυπερτασικά φάρμακα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η αιμορραγία είναι τις περισσότερες φορές μεγάλη και δεν υποχωρεί με τα συνήθη μέτρα συμπίεσης, γεγονός που επιβάλλει την άμεση προσέλευση στον Ωτορινολαρυγγολόγο. 


Θεραπεία

Η αντιμετώπιση της οξείας ρινορραγίας ξεκινά στο σπίτι με συμπίεση του πρόσθιου μέρους της μύτης ανάμεσα σε δύο δάχτυλα τουλάχιστον για 10 λεπτά. Ο ασθενής σκύβει προς τα εμπρός για να αποφύγει την κατάποση του αίματος, καθώς αυτή μπορεί να προκαλέσει ναυτία και έμετο. Μία υπερτασική κρίση πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα. Σε περίπτωση που η ρινορραγία επιμένει ή υποτροπιάσει σε σύντομο χρονικό διάστημα, συνιστάται λεπτομερής ωτορινολαρυγγολογική εξέταση.

Στην οξεία φάση ο ιατρός θα κρίνει αν θα πρέπει να τοποθετηθούν ειδικές αιμοστατικές κομπρέσες για να σταματήσει η αιμορραγία ή να γίνει άμεσος καυτηριασμός των τραυματισμένων αγγείων. Ο καυτηριασμός είναι είτε χημικός, χωρίς αναισθησία καθώς είναι σχεδόν ανώδυνος (π.χ. με νιτρικό άργυρο), είτε με τη βοήθεια ηλεκτρικής διαθερμίας με τοπική αναισθησία ή γενική αναισθησία ανάλογα με τη συνεργασιμότητα του ασθενούς και την εντόπιση της αιμορραγίας. Ιδιαίτερα σε υπερτασικούς ασθενείς δεν είναι σπάνια η αιμορραγία από το οπίσθιο μέρος της ρινικής κοιλότητας, που επιβάλλει την χειρουργική απολίνωση του αγγείου που αιμορραγεί (σφηνουπερώιος αρτηρία) υπό ενδοσκοπικό έλεγχο και συνθήκες γενικής αναισθησίας.

Προληπτικά η ενυδάτωση του ρινικού βλεννογόνου με ρινοπλύσεις και η περιποίηση του με ειδικές ρινικές αλοιφές προστατεύει τα εύθρυπτα αγγεία της μύτης και ελαττώνει τη συχνότητα των επεισοδίων ρινορραγίας ιδιαίτερα τις εποχές με ξηρές καιρικές συνθήκες  (π.x. τον χειμώνα με κρύο και χαμηλή υγρασία στους εξωτερικούς χώρους σε συνδυασμό με τη ζέστη και τον ξηρό αέρα στους εσωτερικούς χώρους).

doctor-2
Κωνσταντίνος Μαντσόπουλος, M.D., M.Sc, PhD
Καθηγητής ΩΡΛ – Κεφαλής & Τραχήλου στη Γερμανία
Πιστοποιημένος εκπαιδευτής υπερηχογραφίας κεφαλής & τραχήλου 
Υποειδικότητες:

Πλαστική Χειρουργική προσώπου Φαρμακευτική ογκολογία 

Φόρμα για

Online Ιατρική εκτίμηση