Όγκοι ρινός & παραρρίνιων κόλπων

kyklos

Όγκοι ρινός & παραρρίνιων κόλπων

Δεδομένου ότι οι όγκοι του εσωτερικού της μύτης και των παραρρινίων κοιλοτήτων μπορούν να αναπτυχθούν αρχικά χωρίς συμπτώματα και να περάσουν απαρατήρητοι, συχνά προκαλούν συμπτώματα σε προχωρημένα στάδια και τότε οδηγούν τον ασθενή στον ιατρό. Για το λόγο αυτό, οι όγκοι στην περιοχή της ρινικής κοιλότητας και των παραρρινίων κόλπων συχνά διαγιγνώσκονται αργά. 

Συμπτώματα

Τα ακόλουθα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν μεμονωμένα ή σε συνδυασμό μεταξύ τους (ωστόσο, αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται και σε άλλες, πολύ πιο αθώες παθήσεις):

kyklos
Μονόπλευρη δυσχέρεια ρινικής αναπνοής
Αιματηρές ή δύσοσμες πυώδεις εκκρίσεις από την μύτη
Κεφαλαλγία ή πόνος στο πρόσωπο
μονομερής παραρρινοκολπίτιδα, η οποία δεν ανταποκρίνεται στη συνήθη θεραπεία
Οίδημα γύρω από το μάτι
Ελάττωση της αισθητικότητας στην περιοχή κάτω από το μάτι και το μάγουλο
Μετατόπιση του βολβού του ματιού έξω από την οφθαλμική κοιλότητα 
Εμφάνιση διπλών εικόνων (διπλωπία)

Πως γίνεται η διάγνωση;

Εάν υπάρχει υποψία κακοήθους όγκου της ρινικής κοιλότητας ή των παραρρινικών κόλπων, τότε τη λήψη του ιστορικού ακολουθεί η λεπτομερής εξέταση της ρινικής κοιλότητας με το ενδοσκόπιο. Η λήψη βιοψίας με τοπική αναισθησία θα συμβάλλει αποφασιστικά στην διάγνωση του όγκου. Στη συνέχεια είναι απαραίτητη η διενέργεια αξονικής και μαγνητικής τομογραφίας, προκειμένου να διερευνηθεί η ακριβής εντόπιση του όγκου, η διάκριση αυτού από συνοδό παραρρινοκολπίτιδα, η διήθηση του οστού της βάσης του κρανίου και η επέκταση του ίδιου του όγκου με προσβολή γειτονικών δομών (π.χ. εγκέφαλος, μάτι) και η πιθανή προσβολή των λεμφαδένων του τραχήλου.

Με βάση τα ευρήματα της ακτινολογικής απεικόνισης θα γίνει και η σταδιοποίηση της νόσου. Η γνώση του σταδίου της νόσου σε έναν ασθενή είναι σημαντική για τον προγραμματισμό της θεραπείας, καθώς και για την πληροφόρηση του ασθενούς σχετικά με την πρόγνωση της πάθησής του.

Πως θεραπεύονται οι όγκοι της ρινός και των παραρρινίων κόλπων;

Σύμφωνα με τις αρχές της σύγχρονης ογκολογίας η θεραπευτική αντιμετώπιση των παθήσεων αυτών σχεδιάζεται προσεκτικά και εξατομικευμένα για κάθε ασθενή. Ο ιστολογικός τύπος (που σχετίζεται άμεσα με την ανταπόκριση σε ακτινο- ή ακτινοχημειοθεραπεία), το στάδιο και τα χαρακτηριστικά του όγκου, η ηλικία και η γενική κατάσταση του ασθενούς είναι οι καθοριστικές παράμετροι για το είδος της θεραπείας. 

Στις περισσότερες των περιπτώσεων η θεραπεία είναι καταρχήν χειρουργική με τη βοήθεια μιας πλειάδας προσπελάσεων (ενδοσκοπικά από τη μύτη ή με εξωτερικές τομές), επί εκτεταμένης ενδοκρανιακής επέκτασης σε συνεργασία με νευροχειρουργό και ακολουθείται, επί συγκεκριμένων ενδείξεων, από ακτινο/ ή ακτινο-χημειοθεραπεία. 

Φυσικά, ο ασθενής παρακολουθείται κλινικά, ενδοσκοπικά και ακτινολογικά σε τακτά χρονικά διαστήματα μετά το πέρας της θεραπείας του με σκοπό την ανακάλυψη τυχόν υποτροπών ή μεταστάσεων.

Έχοντας εργαστεί για 15 χρόνια στο μεγαλύτερο ογκολογικό κέντρο της Γερμανίας, ο ιατρός κατέχει μεγάλη εμπειρία στην χειρουργική των όγκων της ρινός και των παραρρινίων κόλπων. Παράλληλα, η πιστοποιημένη εξειδίκευσή του στην φαρμακευτική ογκολογία κεφαλής και τραχήλου, η οργάνωση της κλινικής ημερήσιας νοσηλείας ΩΡΛ ογκολογίας και η διεύθυνση του ογκολογικού συμβουλίου στο Erlangen του επιτρέπουν να χαράσσει, σε αγαστή συνεργασία με ακτινοθεραπευτή και παθολόγο/ογκολόγο, τη βέλτιστη μετεγχειρητική θεραπεία για αυτούς τους ασθενείς και να παρακολουθεί την πορεία τους μετά το πέρας της θεραπείας τους με απόλυτη αξιοπιστία.

doctor-2
Κωνσταντίνος Μαντσόπουλος, M.D., M.Sc, PhD
Καθηγητής ΩΡΛ – Κεφαλής & Τραχήλου στη Γερμανία
Πιστοποιημένος εκπαιδευτής υπερηχογραφίας κεφαλής & τραχήλου 
Υποειδικότητες:

Πλαστική Χειρουργική προσώπου Φαρμακευτική ογκολογία 

Φόρμα για

Online Ιατρική εκτίμηση