Παθήσεις φωνητικών χορδών

kyklos

Καλοήθεις παθήσεις φωνητικών χορδών

Πρόκειται για ετερογενή ομάδα παθήσεων (βλαβών) των φωνητικών χορδών με διαφορετική αιτιολογία, μορφολογικά χαρακτηριστικά, θεραπεία και πρόγνωση. Η ομάδα αυτή περιλαμβάνει τα οζίδια φωνητικών χορδών, τις κύστεις, τους πολύποδες, τα θηλώματα και τα κοκκιώματα, που δεν έχουν καμία σχέση με καρκίνο του λάρυγγα κι έχουν ως μοναδικό κοινό χαρακτηριστικό ότι εκδηλώνονται με εμμένον βράγχος φωνής.

kyklos
Οι πολύποδες των φωνητικών χορδών είναι πιο συχνοί στους ενήλικες, είναι συχνά το αποτέλεσμα οξέος τραύματος (όπως σε έντονη φώνηση π.χ. σε έναν αγώνα ποδοσφαίρου ή σε μία μουσική συναυλία) και εμφανίζονται συνήθως μόνο σε μία φωνητική χορδή. Αιτιολογικά έχουν επίσης ενοχοποιηθεί παράγοντες όπως η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή η χρόνια εισπνευστική έκθεση σε ερεθιστικούς παράγοντες (όπως βιομηχανικές αναθυμιάσεις ή καπνός τσιγάρου). 
Τα οζίδια των φωνητικών χορδών εμφανίζονται συχνότερα στα παιδιά, στην τυπική τους μορφή και στις δύο φωνητικές χορδές και αναπτύσσονται λόγω χρόνιας κατάχρηση φωνής (συχνές φωνές, έντονο τραγούδι).
Τα κοκκιώματα φωνητικών χορδών είναι εντοπισμένες βλάβες που αποτελούνται από φλεγμονώδη ιστό στο οπίσθιο τριτημόριο των φωνητικών χορδών και είναι συχνά το αποτέλεσμα ερεθισμού που προκαλείται από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή τραύματος λόγω ενδοτραχειακής διασωλήνωσης. 
Τα θηλώματα των φωνητικών χορδών (“υποτροπιάζουσα αναπνευστική θηλωμάτωση”) είναι μη καρκινικές, κονδυλώδεις αναπτύξεις που προκαλούνται από ορισμένους ιούς των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV).  
Πως γίνεται η διάγνωση των καλοήθων βλαβών των φωνητικών χορδών;

Η διάγνωση όλων αυτών των βλαβών που προαναφέρθηκαν τίθεται με μία απλή ενδοσκοπική εξέταση που πραγματοποιεί ο Ωτορινολαρυγγολόγος στο ιατρείο. Όταν υπάρχει η ένδειξη, η βλάβη αφαιρείται διαστοματικά με τη βοήθεια μικροσκοπίου (μικρολαρυγγοσκόπηση) και ειδικών λεπτών εργαλείων.

Πως θεραπεύονται αυτές οι παθήσεις;

Η θεραπεία για οζίδια φωνητικών χορδών, πολύποδες και κοκκιώματα περιλαμβάνει την αποφυγή περαιτέρω επιβάρυνσης του οργάνου της φώνησης (λάρυγγα) μέσω της ανάπαυσης της φωνής.  Εάν η αιτία της εμφάνισης της παθολογίας είναι η υπερβολική χρήση της φωνής, μπορεί να είναι απαραίτητη η λογοθεραπεία που θα πραγματοποιηθεί από ειδικό λογοθεραπευτή. Τα πρόσθετα μέτρα που προορίζονται για άτομα που στηρίζονται επαγγελματικά στην καλή ποιότητα της φωνής τους (“επαγγελματίες φωνής” όπως για παράδειγμα δάσκαλοι και δικηγόροι) περιλαμβάνουν επαρκή ενυδάτωση με λήψη αυξημένης ποσότητας νερού και διατροφικές τροποποιήσεις.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα οζίδια και τα κοκκιώματα υποχωρούν με αυτή τη συντηρητική θεραπεία. 

Στα κοκκιώματα έχει θέση η φαρμακευτική θεραπεία με ουσίες που μειώνουν την γαστρική οξύτητα, καθώς η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση θεωρείται ένας από τους προδιαθεσικούς παράγοντες της βλάβης. Τα κοκκιώματα που δεν υποχωρούν κι επιμένουν μπορούν να αφαιρεθούν χειρουργικά αλλά τείνουν να υποτροπιάσουν.

Οι περισσότεροι πολύποδες πρέπει να αφαιρεθούν με χειρουργική επέμβαση για να αποκατασταθεί η φυσιολογική φωνή ενός ατόμου.

Στα θηλώματα των φωνητικών χορδών εχει θέση καταρχήν η βιοψία και τυποποίηση του υπεύθυνου στελέχους του ιου HPV, η εξάχνωση των θηλωματικών βλαβών με Laser ενώ ο εμβολιασμός κατά του HPV μπορεί να αποτρέψει την ανάπτυξή τους.

doctor-2
Κωνσταντίνος Μαντσόπουλος, M.D., M.Sc, PhD
Καθηγητής ΩΡΛ – Κεφαλής & Τραχήλου στη Γερμανία
Πιστοποιημένος εκπαιδευτής υπερηχογραφίας κεφαλής & τραχήλου 
Υποειδικότητες:

Πλαστική Χειρουργική προσώπου Φαρμακευτική ογκολογία 

Φόρμα για

Online Ιατρική εκτίμηση

Κωνσταντίνος Μαντσόπουλος