Κύστη θυρεογλωσσικού πόρου

kyklos

Η κύστη του θυρεογλωσσικού πόρου αποτελεί εμβρυικό υπόλειμμα του θυρεογλωσσικού πόρου, όπως αυτός προερχόμενος από τη βάση της γλώσσας καταδύεται στον τράχηλο για να σχηματίσει τον θυρεοειδή αδένα. Αποτελεί τη πιο συχνή συγγενή διαμαρτια διαπλασεως στον τράχηλο. 

Η παρακέντηση της κύστης, όπως αυτή λανθασμένα διενεργείται από πολλούς συναδέλφους σε περίπτωση φλεγμαίνουσας κύστης, οδηγεί σε “ιατρογενή” σχηματισμό ενός μέσου τραχηλικού συριγγίου.

Διάγνωση

Η διάγνωση της πάθησης είναι εξαιρετικά εύκολη και στηρίζεται στην χαρακτηριστική κλινική εικόνα. Διαφοροδιαγνωστικά η υπερηχογραφία θα επιτρέψει τη διάκριση μίας μέσης τραχηλικής κύστης από μία λεμφαδενίτιδα της ζώνης Ια ή VI του τραχήλου.

Συμπτώματα

Η κύστη του θυρεογλωσσικού πόρου εμφανίζεται ως μια κυστική διόγκωση στην περιοχή πλευρά του τραχήλου στην περιοχή μεταξύ υοειδους οστού και θυρεοειδούς χονδρου. Περιοδικά η διόγκωση αυξάνεται σε μέγεθος και συνοδεύεται από πόνο στην κατάποση όταν βρίσκεται σε φάση φλεγμονής.

Θεραπεία 

kyklos

Η φλεγμονή επί εδάφους μέσης τραχηλικής κύστης αντιμετωπίζεται συντηρητικά με αντιβιοτικά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Μετά το πέρας της φλεγμονής, η οριστική θεραπεία είναι χειρουργική και συνίσταται στην αφαίρεση της κύστης με συναφαίρεση ενός τμήματος του υοειδούς οστού.

doctor-2
Κωνσταντίνος Μαντσόπουλος, M.D., M.Sc, PhD
Καθηγητής ΩΡΛ – Κεφαλής & Τραχήλου στη Γερμανία
Πιστοποιημένος εκπαιδευτής υπερηχογραφίας κεφαλής & τραχήλου 
Υποειδικότητες:

Πλαστική Χειρουργική προσώπου Φαρμακευτική ογκολογία 

Φόρμα για

Online Ιατρική εκτίμηση