Στραβό διάφραγμα & υπερτροφία κογχών

kyklos

Το ρινικό διάφραγμα

Η μύτη μας χωρίζεται σε δύο ρινικές κοιλότητες με μία κατασκευή που λειτουργεί ως μεσοτοιχία και ονομάζεται ρινικό διάφραγμα. Αυτό αποτελείται από χόνδρο στο πρόσθιο και οστό στο οπίσθιο τμήμα και την βάση του στην άνω γνάθο. Οι περισσότεροι ενήλικες έχουν μία παρεκτόπιση του διαφράγματος (“σκολίωση”) προς τη μία ή την άλλη πλευρά, γεγονός που σε ορισμένο βαθμό θα πρέπει να θεωρείται φυσιολογικό.

Τι προκαλεί το στραβό διάφραγμα;

H σκολίωση του ρινικού διαφράγματος συμβαίνει συνήθως ιδιοπαθώς ως αποτέλεσμα της ασύμμετρης ταχύτητας ανάπτυξης του οστέινου και του χόνδρινου τμήματος του, με αποτέλεσμα το οστούν να δημιουργεί άκανθες και o χόνδρος, ως το πιο ασθενές τμήμα του διαφράγματος, να υποχωρεί παρεκτοπιζόμενος προς τη μία ή την άλλη πλευρά.Πιο σπάνια, ή άσκηση εξωτερικής βίας στη μύτη μπορεί να προκαλέσει κάταγμα του χόνδρου και έντονη σκολίωση.

Έχω στραβό διάφραγμα… Τι να κάνω;

Σε μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού το διάφραγμα δεν βρίσκεται ακριβώς στη μέση γραμμή αλλά εμφανίζει μία ποικίλου βαθμού απόκλιση προς τη μία ή την άλλη πλευρά. Ωστόσο, ένα μικρό μόνο ποσοστό εμφανίζει σχετικά συμπτώματα. Επομένως η απάντηση στην παραπάνω ερώτηση εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από την ύπαρξη συμπτωμάτων. 

Το βασικό σύμπτωμα που καθιστά την θεραπεία του στραβού διαφράγματος απαραίτητη, είναι η δυσκολία της αναπνοής από τη μύτη. Σε κάποιες περιπτώσεις ήπιας σκολίωσης,  τα συμπτώματα εμφανίζονται μόνο κατά τη διάρκεια έντονης σωματικής δραστηριότητας. Λόγω της δυσχέρειας ρινικής αναπνοής μπορεί να εμφανιστούν διαταραχές όσφρησης, ροχαλητό στον ύπνο,  σύνδρομο υπνικής άπνοιας και χρόνια φαρυγγίτιδα με ενοχλητικό πονόλαιμο λόγω της ανεπαρκούς εφύγρανσης και θέρμανσης του αέρα από τη δυσλειτουργική μύτη.

Πως γίνεται η εξέταση;  

kyklos

Η εξέταση είναι απλή και πραγματοποιείται με τη βοήθεια ενός ρινοσκοπίου που τοποθετείται στην είσοδο της μύτης και επιτρέπει την διερεύνηση της παθολογίας του διαφράγματος. Στη συνέχεια πραγματοποιείται ενδοσκόπηση της μύτης με σκοπό την εξέταση τους συνόλου της ρινικής κοιλότητας και τον αποκλεισμό περαιτέρω αιτίων δυσκολίας στη ρινική αναπνοή.  

Πως διορθώνεται το στραβό ρινικό διάφραγμα;

Υπό γενική αναισθησία, ο χειρουργός εκτελεί μια μικρή τομή στο βλεννογόνο κατά μήκος του πρόσθιου άκρου του ρινικού διαφράγματος, αφαιρεί τα σκολία τμήματα ειδικά στο οπίσθιο οστέινο τμήμα της μύτης κι επαναφέρει τον χόνδρο στη μέση γραμμή. 

Σε περίπτωση που συνυπάρχουν υπερτροφικές ρινικές κόγχες, ο χειρουργός αφαιρει προσεκτικά ένα μικρό τμήμα τους στο πρόσθιο τμήμα τους στην ίδια χειρουργική επέμβαση. Στο τέλος της επέμβασης τοποθετούνται φύλλα σιλικόνης στο διάφραγμα (τα οποία παραμένουν για 7 ημέρες) με σκοπό την στερέωση του βλεννογόνου και την αποφυγή αιματωμάτων κι ενδεχομένως αιμοστατικές γάζες που αφαιρούνται την πρώτη μετεγχειρητική ημέρα. 

Η πλαστική αποκατάσταση του ρινικού διαφράγματος διαρκεί περίπου 30 – 40 λεπτά. Ο ασθενής παίρνει εξιτήριο την επόμενη ημέρα. Η μύτη θα πρέπει στη συνέχεια να ελέγχεται και να καθαρίζεται τακτικά από τον χειρουργό Ωτορινολαρυγγολόγο κι ο ασθενής επιστρέφει στην εργασία του περίπου 2 εβδομάδες μετά τη χειρουργική επέμβαση.

doctor-2
Κωνσταντίνος Μαντσόπουλος, M.D., M.Sc, PhD
Καθηγητής ΩΡΛ – Κεφαλής & Τραχήλου στη Γερμανία
Πιστοποιημένος εκπαιδευτής υπερηχογραφίας κεφαλής & τραχήλου 
Υποειδικότητες:

Πλαστική Χειρουργική προσώπου Φαρμακευτική ογκολογία 

Φόρμα για

Online Ιατρική εκτίμηση