Όγκοι έξω & μέσου ωτός

kyklos

Όγκοι έξω & μέσου ωτός

Πρόκειται για ετερογενή ομάδα όγκων που μπορεί να προσβάλλουν τόσο το έξω  (πτερύγιο και εξω ακουστικός πόρος) όσο και το μέσο αυτί (το τμήμα του αυτιού που βρίσκεται πίσω από το τύμπανο). Στο πτερύγιο και τον έξω ακουστικό πόρο δεσπόζουν το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα και το καρκίνωμα εκ πλακώδους επιθηλίου, ενώ στο μέσο αυτί οι πιο συχνοί όγκοι είναι τα (σφαγιτιδο) τυμπανικά παραγαγγλιώματα.

Ο καρκίνος του μέσου ωτός είναι μία πάθηση εξαιρετικά σπάνια που επηρεάζει μόνο ένα ή δύο άτομα στο εκατομμύριο, συνήθως μετά την ηλικία των 55 ετών. Στα αρχικά στάδια αυτών των σπάνιων όγκων, παρουσιάζονται ελάχιστα έως καθόλου συμπτώματα. 

Θεραπεία

Οι όγκοι του έξω ωτός, ως βλάβες δερματικής προέλευσης, αντιμετωπίζονται με χειρουργική αφαίρεση και το έλλειμμα καλύπτεται με πλαστική αποκατάσταση (π.χ. οπισθοωτιαίος κρημνός σε έλλειμμα της κοιλότητας της κόγχης του αυτιού ή χρήση ελεύθερων μοσχευμάτων στον έξω ακουστικό πόρο).

Όταν υπάρχουν μεταστάσεις στην παρωτίδα και τον τράχηλο σε κακοήθη βλάβη του έξω ώτός, πρέπει να διενεργηθεί και ολική αφαίρεση της παρωτίδας (παρωτιδεκτομή) καθώς αφαίρεση όλων των λεμφαδένων του τραχήλου (λεμφαδενικός καθαρισμός). 

Τα τυμπανικά παραγαγγλιώματα που εντοπίζονται στο κοίλο του τυμπάνου αφαιρούνται με τη βοήθεια Laser και ο υπολειπόμενος όγκος στη βάση του κρανίου υποβάλλεται σε χαμηλής δόσης ακτινοβολία (δες βιβλιογραφία: Mantsopoulos K et al. Extracranial temporal bone paragangliomas: Re-defining the role of otologic surgery within the scope of function-preserving multimodal concepts. Am J Otolaryngol 2022, Mantsopoulos et al. Low-grade (polymorphous) adenocarcinoma of the middle ear mimicking a jugulotympanic paraganglioma. HNO 2021) 

kyklos
doctor-2
Κωνσταντίνος Μαντσόπουλος, M.D., M.Sc, PhD
Καθηγητής ΩΡΛ – Κεφαλής & Τραχήλου στη Γερμανία
Πιστοποιημένος εκπαιδευτής υπερηχογραφίας κεφαλής & τραχήλου 
Υποειδικότητες:

Πλαστική Χειρουργική προσώπου Φαρμακευτική ογκολογία 

Φόρμα για

Online Ιατρική εκτίμηση