Συμβουλευτική και follow-up ογκολογικών ασθενών

kyklos

Η ραγδαία αυξανόμενη γνώση όπως επίσης οι εξελίξεις στην ογκολογία (μεταξύ άλλων η απονομή του βραβείου Nobel Ιατρικής στους J. Allison και T. Ηοnjo για την αναστολή της αρνητικής ανοσολογικής ρύθμισης- „checkpoint inhibition“ το 2018) γέννησε την ανάγκη στον ιατρό κ. Κωνσταντίνο Μαντσόπουλο να εμπλουτίσει τις γνώσεις του στον τομέα αυτό. Την 01.03.2019 ξεκίνησε επίσημα η 16μηνη εκπαίδευση (επί καθημερινής βάσεως) και εξειδίκευση του στη Φαρμακευτική ογκολογική θεραπεία κεφαλής και τραχήλου („Medikamentöse Tumortherapie“) στην Κλινική Ακτινοθεραπείας κι Ογκολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Erlangen με εκπαιδευτή τον Διευθυντή της Κλινικής Prof. R. Fietkau. Η Κλινική αυτή είναι ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα στη Γερμανία με σημαντικό αριθμό πρωτοκόλλων υπό εξέλιξη και τον μεγαλύτερο αριθμό ασθενών υπό θεραπεία με αναστολείς αρνητικής ανοσολογικής ρύθμισης (checkpoint inhibitors PD1, PD-L1, CTLA4). Στα πλαίσια της εξειδίκευσης αυτής, η οποία προϋποθέτει καθημερινή ενεργό συμμετοχή στις εργασίες της Κλινικής Ακτινοθεραπείας κι Ογκολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου,  o ιατρός απέκτησε δεξιότητες σχετικά με την αυτόνομη ένδειξη και διεξαγωγή σχημάτων χημειοθεραπείας, θεραπείας με μονοκλωνικά αντισώματα (targeted therapy), ανοσοθεραπείας, υποστηρικτικής και παρηγορικής θεραπείας σε ογκολογικούς ασθενείς κεφαλής και τραχήλου.

Η τακτική εκπροσώπηση της ΩΡΛ Κλινικής στο Ογκολογικό Συμβούλιο Μοριακής Ιατρικής εμπλούτισε τις γνώσεις του σε αυτό το ταχέως αναδυόμενο πεδίο της Ογκολογίας ενώ η οργάνωση εκ μέρους του ιατρού της Μονάδας Ημερήσιας Ογκολογικής Νοσηλείας σε συνεργασία με την Κλινική Ακτινοθεραπείας κι Ογκολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου συνέβαλε στην διεύρυνση του γνωστικού πεδίου της ειδικότητάς του στην Γερμανία. Έχοντας στο ενεργητικό του την αυτόνομη διενέργεια άνω των 2500 ημερήσιων ογκολογικών νοσηλειών ασθενών έλαβε στις 20.09.2020 τον τίτλο της υποειδικότητας „Φαρμακευτική Ογκολογική θεραπεία Κεφαλής και Τραχήλου“ (ένδειξη και διεξαγωγή χημειοθεραπείας, ανοσοθεραπείας, θεραπείας με μονοκλωνικά αντισώματα ή αναστολείς ενζύμων) μετά από προφορικές εξετάσεις  και πιστοποίηση από τον Ιατρικό Σύλλογο της Βαυαρίας. Ο ιατρός είναι ο μοναδικός χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος στην Ελλάδα που κατέχει την υποειδικότητα αυτή.

Σε περίπλοκες ή επιπεπλεγμένες περιπτώσεις καρκίνου κεφαλής και τραχήλου, ο ιατρός παρέχει, λόγω της μεγάλης ογκολογικής εμπειρίας του, υπηρεσίες εξατομικευμένης Συμβουλευτικής με σκοπό την ανεύρεση της καλύτερης δυνατής εξατομικευμένης θεραπείας σε αγαστή συνεργασία με Ογκολόγο και Ακτινοθεραπευτή. 

Ταυτόχρονα, παρέχει στο ιατρείο του άριστη παρακολούθηση (follow-up) των ογκολογικών ασθενών μετά το πέρας της θεραπείας με τη βοήθεια υπερηχογράφου τελευταίας γενιάς και στηριζόμενος στην τεράστια υπερηχογραφική εμπειρία του.

kyklos
doctor-2
Κωνσταντίνος Μαντσόπουλος, M.D., M.Sc, PhD
Καθηγητής ΩΡΛ – Κεφαλής & Τραχήλου στη Γερμανία
Πιστοποιημένος εκπαιδευτής υπερηχογραφίας κεφαλής & τραχήλου 
Υποειδικότητες:

Πλαστική Χειρουργική προσώπου Φαρμακευτική ογκολογία 

Φόρμα για

Online Ιατρική εκτίμηση