Ξένο σώμα στη μύτη

kyklos

Ξένο σώμα στη μύτη

Τα παιδιά κάτω των 5 ετών συχνά πειραματίζονται με το σώμα τους βάζοντας διάφορα αντικείμενα στη μύτη τους είτε από περιέργεια είτε επειδή επιχειρούν να αντιγράψουν άλλα παιδιά. Περιστασιακά εισπνέουν κατά λάθος το ξένο σώμα ενώ προσπαθούν να το μυρίσουν. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα αντικείμενα είναι μαλακά και μικρά, όπως κομμάτια από χαρτομάντηλο, πηλός, κομμάτια παιχνιδιών, χάντρες, κομμάτια από γόμες και τρόφιμα.

 Συμπτώματα

Το παιδί σας μπορεί να σας πει ότι έβαλε κάτι στη μύτη του ή μπορεί να το ανακαλύψετε μόνοι σας. Το πιο κοινό σύμπτωμα ύπαρξης ξένου σώματος στη μύτη είναι η αυξημένη ρινική έκκριση, η οποία συχνά έχει άσχημη οσμή. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το παιδί σας μπορεί επίσης να έχει αιμορραγία από τη μύτη. Μερικές φορές μπορεί να ακουστεί ένας ήχος σαν σφύριγμα από την μύτη ενώ το παιδί σας αναπνέει.

Θεραπεία

Η θεραπεία συνίσταται στην άμεση αφαίρεση του αντικειμένου από τον ωτορινολαρυγγολόγο του παιδιού σας. Ο Ωτορινολαρυγγολόγος θα επιχειρήσει να συλλάβει το ξένο σώμα με τη βοήθεια ειδικών λεπτών εργαλείων και πολύ γρήγορες κινήσεις. Εάν υπάρχει ανησυχία ότι το ξένο σώμα μπορεί να είναι μια μπαταρία σχήματος κουμπιού, πρέπει το παιδί να μεταφερθεί στο πλησιέστερο κέντρο ωτορινολαρυγγολογικών επειγόντων περιστατικών. 

Οι γονείς δεν πρέπει να επιχειρούν να αφαιρέσουν το ξένο σώμα στο σπίτι, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος αυτό να μετακινηθεί πιο πίσω και να επιδεινώσει την απόφραξη του ανώτερου ή και κατώτερου αεραγωγού. Στις περιπτώσεις που το αντικείμενο δεν μπορεί να αφαιρεθεί διαφορετικά, επιβάλλεται η αφαίρεσή του με γενική αναισθησία.

 Μετά την αφαίρεση του αντικειμένου, ο θεράπων ιατρός του παιδιού σας μπορεί να συνταγογραφήσει ρινικές σταγόνες, αντιβιοτικές αλοιφές ή από του στόματος αντιβιοτικά εάν υπάρχει υποψία σχετικής λοίμωξης.

kyklos
doctor-2
Κωνσταντίνος Μαντσόπουλος, M.D., M.Sc, PhD
Καθηγητής ΩΡΛ – Κεφαλής & Τραχήλου στη Γερμανία
Πιστοποιημένος εκπαιδευτής υπερηχογραφίας κεφαλής & τραχήλου 
Υποειδικότητες:

Πλαστική Χειρουργική προσώπου Φαρμακευτική ογκολογία 

Φόρμα για

Online Ιατρική εκτίμηση